dinsdag 19 juni 2007




12, 13 en 14 juni

Om bij het derde huisje in Kaupanger te komen, moesten we 340 km rijden. Toen we ons nog maar net in het huisje gesetteld hadden, hoorden we schieten. Tender, toch al niet zo’n held schoot weer de badkamer in, om hier eigenlijk zowat de hele tijd niet meer uit te komen. Wij dachten dat er jagers aan het jagen waren, maar het klonk eerlijk gezegd wel heel erg heftig. De dag erop tijdens de wandeling kwamen we erachter dat er een schietbaan achter het park lag, waar het schieten dus vandaan is gekomen. Maar je, Tender had inmiddels de schrik te pakken en dit is ook niet meer over gegaan.
We hebben nog een mooie tour met de auto gemaakt en moesten daarvoor een veerpont pakken die waarschijnlijk niet al te jong meer was, want hij maakte veel lawaai. Tender vond dit verschrikkelijk en zat te trillen op de boot en later ook nog in de auto. We zijn daarna direct naar ons huisje gereden, om haar daar uit de auto te laten, met de verwachting dat ze dan wel direct naar het huisje zou lopen. Maar dit bleek niet zo te zijn. Tender was nog steeds angstig en schoot de andere kant op, richting bossen. Eerlijk gezegd was ik wel een beetje in paniek. Allerlei doemscenario’s schieten op zo’n moment dan door je hoofd. Maar gelukkig, na een poosje zoeken vonden we haar niet eens zo ver bij de auto vandaan.
Hieruit blijkt maar weer hoe gevoelig de beardies zijn voor geluiden.

Tender in Noorwegen





8, 9, 10 en 11 juni

De tweede woning in Noorwegen, waar we overnachten is in Gjerset. Deze ligt wat noordelijker en in het fjordengebied. Het huisje is erg klein, maar heeft een prachtig uitzicht over de fjord en de bergen. We hebben Tender hier maar direct aan de lange lijn gedaan, omdat ze anders maar wat graag overal haar neus wil laten zien. Maar ook hier kon ze prima uit de voeten. Ze kon het huisje ingaan, buiten in het gras voor de woning liggen, maar ook aan de achterkant kijken of er nog iemand langs liep.
We hebben veel gezien, maar het is jammer dat Tender er niet echt los mag lopen ( bij de wet verboden tot oktober ). In Noorwegen sturen de boeren hun schapen namelijk in de zomer de berg op. Deze dieren kunnen de hele zomer vele kilometers in de bossen lopen. Je kunt ze dan ook overal tegen komen, soms zelfs midden op de autoweg, waar men met 80 km/uur langs heen rijdt. De schapen hebben echter altijd voorrang. Maar ja, Tender kennende, gek op schapen, wil deze dieren graag opjagen. We hebben al een keer een boer achter ons aan gehad, die ons waarschuwde.
Geregeld moet je in Noorwegen de veerpont pakken. En soms moet je wel eens wachten, tot dat hij wegvaart. Met dat warme weer is een lekker soft ijsje dus niet te versmaden. Ook Tender is gek op ijs. Dus drie ijsjes gekocht. En Tender...., zij heeft er heerlijk van genoten!